Hier zijn we welkom

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 13:00

Waar zijn de Nederlandse toeristen welkom?

Waar kan de Nederlandse toerist deze zomer op vakantie? Het lijkt erop dat de meeste landen in Europa hun grenzen voor de Europese toeristen gedeeltelijk of helemaal gaan openen. Al is er nog veel onduidelijk en zal alles anders zijn dan we gewend waren, toch kunnen vele ondernemers en vakantiegangers niet wachten tot ze weer kunnen.

KLM is begin deze maand al begonnen met vluchten naar onder meer Rome, Madrid, Barcelona en Warschau maar breidt het aantal Zuid-Europese bestemmingen de komende maand flink uit. Transavia heeft ook een forse uitbreiding van het vluchtschema aangekondigd voor de week vanaf 18 juni, met meer dan twintig bestemmingen. Ook zal de prijsvechter weer gaan vliegen vanaf de luchthavens Rotterdam en Eindhoven. 

Vliegen is toegestaan omdat verspreiding van het virus volgens experts beperkt is, onder meer door goede ventilatie en luchtfiltersystemen. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en is de service aangepast.

Om enige duiding te geven waar we deze zomer wel of niet op vakantie kunnen hierbij een overzicht. 

Griekenland

Griekenland opent de grenzen en de luchthavens van Athene en Thessaloniki vanaf 15 juni. Passagiers uit Nederland worden bij aankomst getest. Wie het virus heeft, moet veertien dagen in quarantaine. Na een negatieve test moet je alsnog een week in zelfisolatie. Wie dit wil ontlopen, moet vanaf Groningen-Eelde vliegen, het enige Nederlandse vliegveld dat niet op de Europese zwarte lijst staat die de Grieken gebruiken. Via Duitsland vliegen is ook een optie. Overigens wordt die lijst doorlopend aangepast. Vanaf 1 juli zijn alle toeristen welkom op alle luchthavens, maar Griekenland kan nog steeds vakantiegangers uit nader te bepalen landen weigeren of in quarantaine plaatsen. 

Denemarken

Denemarken blijft zoals het er nu voor staat tot 1 september dicht voor de Nederlandse toerist. Het land versoepelt vanaf 15 juni wel de grensmaatregelen, maar alleen voor Duitsland, Noorwegen en IJsland. Denen mogen vanaf 15 juni overigens wel naar Nederland komen.

Duitsland

Duitsland is vanaf 15 juni weer toegankelijk voor Nederlandse toeristen zolang de coronasituatie hier vergelijkbaar is met die in Duitsland. Overal gelden hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Een algemene regeling voor horeca, vakantiewoningen, campings en buitenzwembaden ontbreekt. Deelstaten beslissen zelf wat wel en niet is toegestaan.

Italië

Sinds woensdag 3 juni zijn de grenzen van Italië open voor toeristen, net als de grenzen tussen de twintig Italiaanse regio’s. In principe mogen Nederlandse toeristen dus in heel Italië op vakantie. Bij aankomst op de vliegvelden wordt de temperatuur gemeten en bij koorts kunnen reizigers onderworpen worden aan een virustest. Per regio zijn er wel verschillende regels, zo is het bijvoorbeeld bij aankomst op Sicilië en in Apulië verplicht je te registreren op een speciale website. 

Frankrijk

Frankrijk wil ook vanaf 15 juni de grenscontroles opheffen. Vanaf die dag zijn ook de Nederlandse toeristen weer welkom en hoeven niet in quarantaine, behalve als ze uit landen komen die Fransen in quarantaine plaatsen. In Frankrijk gelden ook hygiënische regels. Voor campings zijn speciale protocollen opgesteld, bijvoorbeeld rond de zwembaden. In cafés en restaurants moet er 1 meter afstand tussen de tafels zijn. Wie even naar het toilet wil, moet een mondkapje op. In Parijs en omstreken zijn alleen nog de terrassen open, vanwege het verhoogde besmettingsgevaar in de hoofdstad. Het Louvre in Parijs is van plan op 6 juli de deuren van het beroemde museum weer te openen. 

Finland

Finland laat nog geen toeristen toe uit een Schengenland en het is tot nu nog onbekend tot wanneer de grenzen gesloten blijven.

Kroatië 

Kroatië is al enkele weken open voor de Nederlandse toeristen en de eerste Nederlanders zijn al op de campings van Istrië gesignaleerd. Vooralsnog moeten vakantiegangers aan de grens wel een bevestigde boeking van hun accommodatie laten zien.

Noorwegen

Vanaf 15 juni zijn alleen de Deense toeristen welkom in Noorwegen. Er wordt wel gekeken of de grenzen met IJsland, Zweden en Finland ook open kunnen. Nederlanders zijn voorlopig nog niet welkom.

Luxemburg

Luxemburg is al enkele weken open voor toerisme. Vakantiegangers kunnen terecht bij campings, hotels, restaurants en cafés. Ook het openbaar vervoer is in gebruik en rijdt weer steeds regelmatiger, vooral tijdens de spits.

België

België opent de grenzen per 15 juni. Tot dan is een bezoek aan vrienden of een tweede huis niet toegestaan. Bij de grens met Nederland wordt gevraagd naar de urgentie van het bezoek. Wel is het sinds zaterdag 30 mei toegestaan om gezinsleden die over de grens wonen te bezoeken of een aankoop te doen, onder voorwaarden. Ook rijden er weer bussen van en naar Maastricht.

Hongarije

Nederlanders kunnen nu nog niet naar Hongarije, mogelijk worden daar de eerste versoepelingen per half juni verwacht.

Malta

Per 1 juli is het internationale vliegveld weer geopend, maar niet voor Nederlanders.

Oostenrijk

Oostenrijk opent op 15 juni de grenzen naar alle buurlanden met uitzondering van Italië. Die grens gaat ook zo snel als mogelijk open, maar dat hangt af van de besmettingscijfers bij de Italianen. Toeristen uit andere EU-landen die per vliegtuig Oostenrijk binnenkomen, moeten of een recente verklaring van een dokter hebben dat ze niet besmet zijn met Covid-19, of veertien dagen in zelfisolatie. In heel Oostenrijk gelden hygiënevoorschriften, maar de mondkapjesplicht geldt vanaf medio juni alleen nog in het stads- en streekvervoer, apotheken, gezondheidsinstellingen en op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Horeca, campings en buitenzwembaden zijn geopend, maar met beperkingen. 

Polen

Polen laat tot minstens 12 juni geen buitenlandse toeristen toe. De West-Poolse badplaatsen aan de Oostzee en het populaire Duits-Poolse eiland Usedom zijn vanaf die datum mogelijk weer toegankelijk. De andere grensovergangen met Duitsland gaan mogelijk op 15 juni open. Horeca en campings in Polen zijn sinds vorige maand open voor binnenlandse toeristen, maar er gelden strenge regels, zoals een beperking van het toegelaten aantal gasten. 

Estland, Letland en Litouwen

Geen beperkingen of quarantaine ter plekke (zolang het aantal besmettingen in Nederland onder de 15 per 100.000 inwoners blijft).

Portugal

Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen, de eerste vakantievluchten vanuit Nederland zijn al weer gestart. De restaurants zijn open, musea en andere attracties ook. Via een stoplichtsysteem kunnen zonaanbidders zien op welk strand er plek is, tussen parasols moet drie meter afstand zijn. Overal geldt het advies om afstand te houden, in winkels, het openbaar vervoer en andere afgesloten ruimtes is een mondkapje verplicht. Passagiers die aankomen op Madeira en de Azoren moeten nog wel veertien dagen in quarantaine.

Spanje

Spanje verlengt de noodtoestand met nog eens twee weken, waardoor die op 21 juni definitief ten einde zal zijn. Niet alle regio’s zullen die 21ste al volledig uit de lockdown zijn gekomen. Dat gaat in fases, de steden Madrid en Barcelona lopen bijvoorbeeld iets achter op de rest. Maar in verreweg de meeste streken zullen dan geen beperkingen meer zijn. De Canarische Eilanden, de Balearen en de meeste costa’s zijn al ver gevorderd. De hotels, appartementen en campings mogen in het hele land alweer open. En als het virus onder controle blijft denkt Spanje op 1 juli de grenzen te kunnen openen voor toeristen. 

Slowakije

Vooralsnog alleen noodzakelijke reizen, situatie na 15 juni onduidelijk.

Slovenië

Geen beperkingen of quarantaine ter plekke, toeristen moeten wel een bewijs kunnen laten zien dat ze een overnachting in Slovenië hebben geboekt.

Tsjechië

Mogelijke versoepeling per 15 juni van het algehele inreisverbod, maar dit is nu nog onduidelijk.

Zweden

Er geldt voorlopig vanuit de Nederlandse overheid een negatief reisadvies voor Zweden. Het land koos voor een zeer beperkte lockdown waarbij eigen verantwoording leidend was.

Zwitserland

In Zwitserland gaan de grenzen op 15 juni open. Het dragen van mond- en neusbescherming wordt aangeraden in trein, bus en kabelbaan. Tickets moeten zo veel mogelijk online worden gekocht. Voor de horeca gelden beperkingen, iedereen moet bijvoorbeeld aan een tafeltje zitten. Hotels mogen wellnessruimten openen mits er maximaal één persoon per vierkante meter in zwembad, sauna of stoombad wordt toegelaten.

Cyprus

In Cyprus zijn de grenzen vanaf 9 juni weer open voor toeristen uit lage risicolanden, Nederland hoort daar nog niet bij.

Groot-Brittannië 

In Groot-Brittannië zijn de grenzen vanaf 8 juni weer open voor buitenlandse toeristen. Bezoekers moeten echter na aankomst wel 14 dagen in quarantaine. 

Turkije 

De regering van Turkije heeft aangegeven dat toeristen vanaf 20 juni weer welkom zijn. Maar  de Nederlandse overheid raadt vooralsnog af om naar landen buiten de EU te reizen. 

IJsland

Tot 15 juni alleen noodzakelijke reizen. Daarna is de situatie nog onduidelijk, mogelijk wordt de verplichte quarantaine bij aankomst verleng of worden bezoekers verplicht getest op Covid-19.

Buiten Europa

Reizen buiten Europa worden nog sterk afgeraden en zijn voor vakantie doeleinden simpelweg voorlopig nog niet mogelijk.

Advies

Zoals Rutte al zij ga wijs op reis.

Bereid je goed voor en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op je reis. Zoals ik al aangaf veel is nog onduidelijk en zal moeten worden ondervonden tijdens de reis. Voorop staat dat je wel moet kunnen genieten van je welverdiende vakantie. Wie hier aan twijfelt en minder risico wil nemen blijf dan lekker in eigen land, Nederland is ook een geweldig vakantieland waar veel valt te beleven en genieten.

Gegroet allemaal en happy travels.

                                                                                                           Marcel Ruizendaal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.