10 tips voor een wereldreis
Tips voor het plannen van een wereldreis
Als de grenzen straks weer opengaan en we mogen weer reizen zijn er veel mensen die dat ook gelijk willen, lang gewacht en als het eenmaal weer mogelijk is de wereld weer ontdekken bijvoorbeeld op een wereldreis.
Een wereldreis vergt wel wat planning en een goede voorbereiding. Hierbij 10 tips die je kunnen helpen bij het maken van een wereldreis.
1.Around the world ticket.
Wanneer je op wereldreis gaat en letterlijk de wereld rondvliegt, is een around the world ticket absoluut een aanrader. Zelf losse vliegtickets boeken is vaak duurder en kost heel veel tijd. Met een around the world ticket kun je een reis rond de wereld maken met een aantal stop voor een redelijke prijs. Een around the world ticket bestaat uit een serie vluchten geboekt bij één luchtvaart groep. Van tevoren bepaal je welke route je neemt en welke landen je wilt bezoeken. De route die je kiest bepaald vaak de prijs van een around the world ticket, zo zijn wereldtickets waarbij je bestemmingen in Azië en Amerika bezoekt veelal goedkoper dan als je ook naar bestemmingen in Zuid-Amerika of Oceanië vliegt. Wanneer je een around the world ticket boekt, heb je meestal een jaar de tijd om de wereld rond te vliegen.
2. Ruim budget.
Dit klinkt misschien logisch, maar veel reizigers gaan uit van een minimaal bedrag en dit is vaak niet reëel. Het kan altijd wat tegenvallen en het is jammer als je dingen moet laten omdat je te krap hebt gebudgetteerd, spaar dan liever nog even door.
3. Deel je wachtwoorden en belangrijke papieren.
Doe dit bijvoorbeeld met je ouders of een goede vriend, zo kan er altijd iemand die je vertrouwt je rekening of bij je computergegevens. Het is ook handig om jezelf kopieën van belangrijke papieren te mailen, zodat je daar altijd bij kunt. Kopie van je paspoort, rijbewijs, verzekering pasje.
4. Besteed aandacht aan je verzekeringen.
Ga je langer dan 60 dagen buiten Nederland op reis dan moet je een lang op reisverzekering af sluiten. Er zijn hierin verschillende aanbieders en het loont zeker om te vergelijken. Ga je bijvoorbeeld aan extreme sport doen neem dit mee in de verzekering die je kiest, elke verzekering heeft zo zijn eigen regels en voorwaarden.
5. Wat te doen met mijn eigen huis.
Als je op wereldreis gaat en langer weg bent heb je je eigen huis niet nodig, je kan er dan voor kiezen je eigen huis te verhuren. Pas wel goed op met schimmige contracten; beter is het om wat bemiddelingskosten te betalen en de verhuur via een officiële verhuurder te laten lopen. Check wel goed wat het onderverhuren voor jouw persoonlijke situatie betekent; zo kun je in veel gevallen geen aanspraak meer maken op de hypotheekrenteaftrek.
6. Vaccinaties en malariapillen.
Een wereldreis betekent vaak flink wat vaccinaties “zeker nu met covid 19” en in veel gebieden heerst ook malaria en dengue. Om de kosten nog een beetje binnen de perken te houden, kun je het jaar vóór je vertrekt al vast een aanvullende verzekering afsluiten zodat je de vaccinaties kan declareren. Malariapillen zijn ook niet goedkoop en kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Je kan er ook voor kiezen je goed in te smeren met deed en onder een klamboe te slapen ‘smeer je ook overdag in’ de mug die dengue verspreid is voornamelijk overdag actief.
7. Spullen in orde
Denk aan een zaklampje, mesje, gevulde EHBO kit, dompelaar, geïmpregneerd muggennet, poncho’s en voor de dames tampons, wattenschijfjes en andere verzorgingspullen. Wat in Nederland ruim voorradig is is in sommige landen niet te krijgen. Koop ook een goede rugzak (geen koffer, niet praktisch) je kan beter iets meer investeren in een goede rugzak, laat je hierover informeren in een winkel die hierin gespecialiseerd is.
8. Check je paspoort.
Voor veel verre bestemmingen moet je paspoort nog minimaal 1 jaar geldig zijn. Als je langer weg gaat is het dus wel goed om de verloop datum even te checken. Is dat net binnen het jaar dat je weg gaat, zou ik het risico niet lopen en meteen een nieuwe aanvragen.
9. Klimaat.
Het is goed om van tevoren te bekijken hoe het klimaat daar is tijdens je reis, zeker als je een jaar gaat reizen. Het zal niet overal stralend mooi weer zijn en om teleurstellingen te voorkomen is een goede voorbereiding belangrijk. In bepaalde landen zijn er bijvoorbeeld maar 3 droge maanden en in andere landen is het hele jaar vrij stabiel qua temperatuur. Goed om globaal van tevoren de route uit te stippelen en uit te rekenen wanneer je waar precies bent. Op die manier kun je toch een beetje rekening houden met het klimaat.
10. Huizenruil.
Huizenruil: bijna gratis op vakantie iets waar wij de laatst jaren met heel veel plezier gebruik van maken. Logeren in andermans huis in plaats van in een duur hotel, ruil gewoon van woning met iemand die ook gratis op vakantie wil.
Een huis aan het strand in Californië, een appartement in Dubai of een mooie villa in Mauritius, het is allemaal mogelijk. De foto’s van aangeboden vakantiehuizen zijn meer dan aanlokkelijk en liggen binnen handbereik als je lid wordt van bijvoorbeeld homeexange of Rondstruinen op de websites van woningruilers roept één prangende vraag op: hoe krijg je zo’n gratis vakantiehuis te pakken?!