Beijing


Na een prachtige tijd op Bali, vloog ons gezin naar Beijing om de laatste dagen van onze vakantie door te brengen. Beijing, de bruisende hoofdstad van China, bleek een ware schatkist vol cultuur, geschiedenis en moderne verrassingen. Van historische tempels tot levendige winkelstraten, we genoten met volle teugen van alles wat deze indrukwekkende stad te bieden had.

Verkenning van de Verboden Stad

Een van de eerste plekken die we bezochten was de Verboden Stad, een must-see in Beijing. Zodra we de imposante poorten betraden, voelden we de geschiedenis van eeuwenoude keizers en dynastieën om ons heen. Het uitgestrekte paleiscomplex, met zijn kleurrijke daken en prachtige paviljoens, bracht ons terug naar de tijd van de Ming- en Qing-dynastieën. Terwijl we door de pleinen en langs de imposante hallen liepen, waren we diep onder de indruk van de grandeur en het vakmanschap van de architectuur. Het voelde bijna alsof we zelf deel uitmaakten van een keizerlijk verhaal.

Onze kinderen vonden het fascinerend om te leren hoe het leven van de keizerlijke familie eruitzag, en hoe strikt alles geregeld was binnen de muren van de Verboden Stad. Het was een bijzondere ervaring om samen door dit historische complex te wandelen en meer te leren over het oude China.

Indrukwekkend Plein van de Hemelse Vrede

Niet ver van de Verboden Stad ligt het Plein van de Hemelse Vrede, een plek die wereldwijd bekend is en een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van China. Dit enorme plein, omringd door indrukwekkende gebouwen en monumenten, is een symbolische plek vol betekenis. Terwijl we daar stonden, beseften we de vele belangrijke gebeurtenissen die hier in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. Het was een moment van reflectie en verwondering, vooral voor ons als ouders, terwijl we onze kinderen meer vertelden over de historische en politieke betekenis van deze plek.

Betoverende Tempels

Beijing staat ook bekend om zijn vele tempels, en wij besloten er een paar te bezoeken om de spirituele kant van de stad te ontdekken. Een van de meest memorabele was de Tempel van de Hemel, een plek die eeuwenlang werd gebruikt door keizers om te bidden voor goede oogsten. De serene sfeer en de prachtige architectuur maakten deze tempel tot een rustpunt in de drukke stad. We wandelden door de uitgestrekte tuinen en bewonderden het ronde gebouw met zijn opvallende blauwgroene dak, dat symbool staat voor de hemel.

De tempels boden niet alleen rust, maar ook een diep inzicht in de traditionele Chinese cultuur en spiritualiteit. Het was bijzonder om te zien hoe deze historische plaatsen nog steeds worden gerespecteerd en onderhouden, en het bracht ons gezin dichter bij de rijke tradities van het land.

Shoppen in het Moderne Beijing

Naast al deze culturele en historische hoogtepunten, was er ook tijd voor een heel ander soort avontuur: shoppen! Beijing heeft een verrassend moderne en levendige kant, met talloze winkelcentra, markten en boetieks waar je werkelijk alles kunt vinden. Onze kinderen genoten volop van het ontdekken van de nieuwste mode, gadgets en souvenirs. Vooral in het moderne winkelcentrum van Wangfujing vermaakten we ons prima. De straten waren gevuld met een mix van lokale winkels en internationale merken, en we brachten uren door met rondkijken en natuurlijk kopen.

Naast het winkelen konden we het niet laten om ook de lokale eetcultuur te verkennen. Van traditionele Peking-eend tot straatvoedsel in de nachtmarkten, we genoten van elke maaltijd. Het eten in Beijing was een feest voor onze smaakpapillen, met zoveel verschillende smaken en gerechten om uit te proberen.

Een Stad van Contrasten

Wat ons het meest opviel aan Beijing, is het contrast tussen oud en nieuw. Je kunt de historische grandeur van tempels en paleizen bijna letterlijk naast moderne wolkenkrabbers en drukke winkelstraten ervaren. Deze unieke mix maakte onze tijd in de stad zo bijzonder en gaf ons een compleet beeld van de rijke cultuur en het dynamische leven in de Chinese hoofdstad.

Afsluiting van een Geweldige Reis

Onze dagen in Beijing vlogen voorbij, maar ze lieten een diepe indruk op ons achter. Het was de perfecte afsluiting van onze reis, waarbij we niet alleen genoten van het moderne stadsleven, maar ook van de diepe geschiedenis en cultuur die Beijing te bieden heeft. We verlieten de stad met koffers vol nieuwe aankopen en hoofden vol herinneringen, klaar om onze verhalen thuis te delen.

Beijing heeft ons hart gestolen, en we kijken ernaar uit om ooit terug te keren om nog meer van deze fascinerende stad te ontdekken.

Marcel Ruizendaal