Wat te doen in Nederland
Amsterdam
Meer Nederlands dan Amsterdam bestaat bijna niet. Althans, in de kern is Amsterdam natuurlijk oer-Hollands. Veel van de Nederlandse geschiedenis is terug te voeren naar onze hoofdstad. Tegenwoordig is het centrum van Amsterdam getransformeerd tot een openluchtmuseum waar je meer toeristen dan Amsterdammers ziet. De stad telt enorm veel bezienswaardigheden zoals de grachten, de klassieke gevels, toonaangevende musea zoals het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh-museum en natuurlijk de Amsterdamse wallen.Het leuke van Amsterdam is dat je je zelfs als Nederlander echt op vakantie voelt als je door Amsterdam loopt. Zo veel verschilt de hoofdstad van de gemiddelde leefomgeving van Nederlanders die elders wonen.
Nederlandse Musea
Museumliefhebbers komen in Nederland helemaal aan hun trekken. Nederland telt een paar honderd geregistreerde musea, die zeer uiteenlopend van karakter en grootte zijn. Het Rijksmuseum, het Anne Frankhuis en het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn de drukst bezochte musea van Nederland. De hoofdstad alleen al telt meer dan honderd musea. Leuke musea voor kinderen zijn bijvoorbeeld het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht, NEMO in Amsterdam, Naturalis in Leiden en het Archeon in Alphen aan den Rijn.
Rotterdam
Door de bombardementen in 1940 en de Rotterdamse haven is Rotterdam helemaal niet te vergelijken met Amsterdam. De skyline van Rotterdam, die vooral langs de Nieuwe Maas ligt, wordt vooral gedomineerd door moderne architectuur. Op dat gebied is Rotterdam een schoolvoorbeeld van twintigste-eeuwse en hedendaagse architectuur. Mooi is om te zien hoe moderne elementen samenwerken met oude gebouwen die nog wel in Rotterdam te vinden zijn. Een fraai voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Kop van Zuid waar het oude havengebied samensmelt met veel moderne nieuwbouw.
De Efteling
Hoewel Nederland redelijk veel leuke attractieparken kent, is en blijft de Efteling de absolute nummer één op dat gebied. De Efteling is ooit begonnen als een klein familiepark dat vooral bedoeld was voor gezinnen met kinderen tot twaalf jaar. Tegenwoordig is het een gigantisch attractiepark dat jaarlijks enkele miljoenen bezoekers van alle leeftijden ontvangt. Sinds enkele jaren is de Efteling alle dagen van het jaar geopend. Basis voor het park is de typische stijl van Anton Pieck. Hoewel er in de loop der jaren ook andere stijlen geïntroduceerd werden is de stijl van Pieck op veel plekken nog steeds zichtbaar. Het sprookjesbos, waar het eigenlijk allemaal een beetje mee begonnen is, vormt nog steeds een populair gebied binnen de Efteling.
Molens van Kinderdijk
Nederland is klompen, tulpen, kaas en molens. Dat beeld vrijwel onuitwisbaar onder buitenlandse toeristen die Nederland nog niet bezocht hebben. Dat Nederland vooral op basis van ondernemersgeest en innovaties wereldwijd een land van betekenis is, dat is bij minder mensen bekend. Voor toeristen die naar Nederland komen staat het bezoeken van molens dan ook hoog op het verlanglijstje. Er zijn twee plekken die vanwege de molens veel bezocht worden: de Zaanse Schans en Kinderdijk. De Kinderdijkse molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor deze poldermolens een plek in deze top tien verdienen.
De Noordzeestranden
Nederland telt vele kilometers aan prachtige stranden. Deze Noordzeestranden bestaan vaak uit lange zandstranden met daarachter duinen of dijken. Samen vormen primaire waterkeringen die ons moeten beschermen tegen de zee. De stranden hebben vooral een belangrijke recreatieve functie. Tijdens aangenaam zomers weer trekken Nederlanders massaal naar de stranden. Tropische temperaturen zijn goed voor vele kilometers file richting de kust. Populaire badplaatsen zijn Domburg, Renesse, Ouddorp, Scheveningen, Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk en Katwijk. Rustzoekers gaan graag naar de Waddeneilanden om daar van de stranden te genieten.
De vele dorpen van Nederland
Nederland telt ontzettend veel leuke dorpen. Deze lopen uiteen van oude vestingplaatsjes, authentieke leefkernen met een geheel eigen cultuur tot aan levendige badplaatsen. Als je een vakantie zou wijden aan de mooiste dorpjes van Nederland dan heb je aan een vakantie van drie weken hoogstwaarschijnlijk niet voldoende. Wat te denken van het Venetië van het noorden: Giethoorn? Of van oude vissersdorpen zoals Spakenburg? Nederland heeft zoveel mooie dorpen en kleine stadjes dat er zelfs boeken aan gewijd worden.
Nationale Park De Hoge Veluwe
De Hoge Veluwe is het bekendste en meest bezochte nationale park van Nederland. Het natuurgebied ligt in de provincie Gelderland. Opvallend is dat het park niet gesubsidieerd wordt. Als bezoeker betekent dit dat je moet betalen om het park binnen te kunnen. Behalve een fraai natuurgebied kun je ook een aantal fraaie monumenten zien zoals het Jachthuis Sint-Hubertus. Erg bekend is het in het park gelegen Kröller-Müller Museum. Vooral het beeldenpark dat bij het museum hoort is de moeite waard. Hét transportmiddel binnen de Hoge Veluwe zijn de witte fietsen die gratis gebruikt mogen worden.
Keukenhof
Hoewel het park slechts zo'n twee maanden per jaar open is, trekt de Keukenhof jaarlijks om en nabij de miljoen bezoekers. Die komen in het voorjaar genieten van het prachtige bloemenpark dat bij Lisse aangelegd wordt. Het park is onderdeel van landgoed van Kasteel Keukenhof. Als het park open is kun je genieten van bloementuinen die aangelegd zijn met meer dan zeven miljoen bolbloemen zoals krokussen, tulpen en narcissen.
Dierentuinen
Dierenliefhebbers kunnen in Nederland verschillende dierentuinen en -parken bezoeken. De grootste Nederlandse dierentuinen behoren tot de Europese top. Mooie voorbeelden hiervan zijn Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Artis in Amsterdam en Burgers Zoo in Arnhem. Sommige parken beperken zich tot een aantal diersoorten, zoals het Dolfinarium in Harderwijk dat alleen maar zeedieren huisvest en de Apenheul in Apeldoorn waar alleen maar apen rondlopen. In totaal passeren om en nabij de tien miljoen betalende bezoekers de kassa's van de gezamenlijke dierentuinen van Nederland.