Brussel


Brussel is de hoofdstad van België en wordt ook gezien als de hoofdstad van Europa omdat het bestuurlijk centrum van de Europese Unie in Brussel is gezeteld. Je vind binnen Brussel een groot aantal Europese instellingen zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement. Omdat naast alle Europese organisaties Brussel tevens het hoofdkwartier voor de NAVO is, is de stad op Washington D.C. na het grootste politieke centrum ter wereld. Brussel heeft genoeg te bieden en is een bezoek meer dan waard. Een lange lijst aan bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je deze in oppervlakte vrij grote stad niet zomaar eventjes in een dag doet.

 

 

Manneken Pis

De hoofdstad van België is natuurlijk bekend om zijn wereld beroemde ‘Manneken Pis’. Dit standbeeldje van een plassend jongetje staat in het centrum van Brussel op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Al eerder in de geschiedenis is het beeldje beschadigd of zelfs weggehaald om vervolgens weer te worden gevonden al dan niet in gehele staat. In 1817 is het beeldje eens weggehaald en werd onder wat puin terug gevonden. Alle stukken werden aan elkaar gezet en daarvan maakte men een mal. Hiermee is het beeld gemaakt zoals wij hem nu kennen. Het beroemde beeldje heeft al een net zo beroemde garderobe. Met bijzondere gelegenheden werd en wordt het namelijk aangekleed. De gehele garderobe van zo’n 700 stuks is te zien in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt.

Het Atomium

Dit bijzondere bouwwerk staat in het Heizelpark in Brussel en is ontworpen door André Waterkeyn. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel en staat symbool voor het metaal ijzer dat in de jaren ’50 sterk in ontwikkeling was. Door zijn populariteit is besloten het bouwwerk te laten staan. Doordat België geen panorama vrijheid kent, wat betekend dat er van beschermde driedimensionale gebouwen of beeldhouwwerken geen foto’s mogen worden gemaakt zonder de vergoeding daarvoor aan de auteursrechtenhouders te betalen, zijn er niet zo heel veel afbeeldingen van te vinden. Pas 70 jaar na het overlijden van de ontwerper vervallen de rechten en wordt iets publiek domein. Zo ook met het Atomium. Deze auteursrechten verlopen in 2075. De hoogte van het bouwwerk telt 102.705 meter, het bestaat uit negen bollen die elk een diameter van 18 meter tellen. Deze bollen staan elk weer precies 29 meter van elkaar af en zo beelden zij de kristalstructuur van ijzer uit. Met de lift is het mogelijk om naar de bovenste bol te gaan en een bezoek aan het restaurant te brengen. De andere bollen zijn per trap of roltrap te bereiken. In de basisbol is een permanente tentoonstelling van Expo 58 te bewonderen

   

De Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Deze kathedraal is ontstaan in het begin van de 13de eeuw. Er wordt gezegd dat er zelfs archeologische aanwijzingen zijn die beweren dat het dateert van nog voor de 10de eeuw.

Regelmatig vinden er nu concerten van de kathedraal plaats en zijn er verschillende tentoonstellingen. Er is nu een orgel in de kathedraal die maar liefst 4300 pijpen telt, die verdeeld zijn over 63 registers, 4 manualen en 1 pedaal. Er hebben al heel wat koninklijke uitvaarten en huwelijken plaats gevonden. De laatste koninklijke trouwerij die er plaats vond was die van prins Laurent en prinses Claire in 2003.

   

Grote Markt

Al sinds de elfde eeuw is de Grote Markt het meest centrale plekje van Brussel. Tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie in 1695 zijn er veel panden door bombardementen verloren gegaan. Alleen het Broodhuis en enkele muren en de toren van het stadhuis zijn overeind gebleven. Kort daarna is er opnieuw en in rap tempo gebouwd aan de Grote Markt en dat is terug te zien doordat alle panden een beetje dezelfde Vlaams-Italiaanse uitstraling hebben. Vroeger was het niet alleen een plaats voor feesten en vertier. Het was op dit plein waar terechtstellingen werden voltrokken in de vorm van bijvoorbeeld de brandstapel. Nu is op deze Grote Markt alles te vinden op gebied van shoppen, terrasjes, restaurants, hotels, uitgaan en cultuur. 

   

Het Koninklijk Paleis van Brussel

In dit mooie paleis vervult de Belgische koning zijn functie en ontvangt hij gasten. De koning woont hier niet, maar in Laken in Kasteel Belvédère. Het paleis dateert uit ongeveer 1826, maar werd na de Belgische Revolutie in 1865 aangepast aan de wensen van koning Leopold I. Na zijn overlijden waren er weer andere plannen van koning Leopold II. De oppervlakte van het paleis was ondertussen verdubbeld, maar nog niet alles was af. Koning Albert heeft daarna zijn aanpassingen gedaan, waarna de laatste wijziging voor koningin Fabiola was in de spiegelzaal. Deze wordt nu gebruikt voor grote recepties. Het interieur bevat nog altijd stukken uit de tijd van Leopold I en deels van Napoleon en Willem I.

 

De Brusselse striproute

Wie een wandeling maakt door Brussel, zal het opvallen dat er een aantal stripfiguren als fresco’s de stad sieren. Sinds 1993 zijn er door de stad verspreid een aantal stripfiguren als muurschilderingen te ontdekken. Verschillende Belgische striptekenaars van onder andere Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater zijn te zien op verschillende muren van gebouwen. De route gaat langs zo’n 31 muren door de gehele stad.

   

Jubelpark

Dit Jubelpark is met recht een park te noemen. Er bevinden zich meerdere gebouwen en paviljoenen. Zo huisvest het o.a. het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium wat in 1948 werd opgericht om het artistieke en culturele erfgoed van België te bestuderen en conserveren, de Grote Moskee van Brussel waarin de zetel zit van het Islamitische Cultureel Centrum van België en de Triomfboog die in 1905 werd voltooid met aan de voet acht beelden die de overige provincies uitbeelden. Verder is er nog het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Autoworld met een selectie van zo’n 230 auto’s en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.

   

Brussels bloemen tapijt

Om de twee jaar is de Grote Markt in Brussel het decor van een bloementapijt gecreëerd met voornamelijk begonia’s. De landschapsarchitect E. Stautemans is zich in de jaren ’50 gaan verdiepen in het maken van tapijten die voornamelijk bestaan uit Begonia’s. De keuze van Begonia’s is gemaakt, omdat België ‘s werelds grootste producent is van deze bloem. Ook heeft de bloem fijne eigenschappen als robuustheid, weerstand tegen slecht weer en zon en heeft een lange levensduur. Vaak heeft dit tapijt in Brussel de afmeting van 77 x 24 meter. Dit succes is verder ontwikkeld en wordt nu niet langer alleen in Brussel gecreëerd, maar ook in steden als Gent, Brugge, Antwerpen, Kortrijk, Hasselt. En zelfs over de Belgische grens in grote steden in Duitsland, Engeland, Nederland, Luxemburg en Spanje. Maar volgens E. Stautermans zelf is het nergens mooier en meer onderscheidend dan in Brussel.

   

De antiekmarkt van de Grote Zavel

Deze wijk Grote Zavel staat bekend om zijn hoeveelheid antiekwinkeltjes, couturiers, restaurants en chocolatiers

Elke week is hier een fantastische antiekmarkt te vinden tussen allerlei antiekwinkeltjes en winkels met de lekkerste pasteitjes. Vlakbij liggen de Lieve Vrouwekerk en de Sablon kerk met zijn indrukwekkende schilderachtige tuin met standbeelden

Het gehele jaar door op zaterdag 09.00 - 18.00 uur en zondag 09.00 - 14.00 uur

 

   

Museum van Keizer Karel

Dit voormalig paleis van Keizer Karel groeide vanaf de 12de eeuw uit tot één van de mooiste paleizen van Europa. Onder zijn toezicht zijn er meerdere uitbreidingen aangebouwd, waaronder de indrukwekkende Gotische kapel.

In dit mooie museum op de Coudenberg zijn veel graven en opgravingen te vinden en verder veel kunstobjecten, borduurwerken, gedrukte boeken, beeldhouwwerken, glazen en schilderijen van onder andere Rubens, Titiaan, Brueghel etc.

Een aantal delen van dit voormalig paleis is onder de grond te bezichtigen. De kelders van het woongedeelte liggen bijvoorbeeld onder de Koningsstraat.