Kathmandu


De hoofdstad en tevens het toeristische centrum van Nepal is Kathmandu. Samen met de twee andere koningssteden Bhaktapur en Patan ligt het samen in de Kathmanduvallei, aan de voet van het Himalayagebergte. De stad kenmerkt zich door veel mensen, overweldigende geuren, marktlui, heilige koeien op de straten en pleinen, eenvoudige huisjes en indrukwekkende tempels. Kathmandu in Nepal zal zeker alle zintuigen betoveren.


Kunst en cultuur

De stad ligt op 1.350 meter hoogte en heeft iets minder dan 1 miljoen inwoners. De Kathmanduvallei, waarin de grootste stad van Nepal ligt, wordt omringd door vier hoge bergen. Hiermee is het gelijk de toegangspoort tot het Himalaya-gebergte. Sinds de jaren zestig staat de stad bekend om de vele Hindoeïstische en Boeddhistische tempels en paleizen, avontuurlijke reizigers komen dan ook naar Kathmandu om op zoek te gaan naar spirituele verlichting. De meeste tempels en paleizen dateren uit de 17e eeuw. Naast dat voor veel reizigers Kathmandu een belangrijke plek is, is het ook voor de Nepalezen het centrum voor cultuur, kunst en religie.

 

Tempels en paleizen

Er zijn veel verschillende tempels en paleizen te vinden in Kathmandu. De meest bekende is waarschijnlijk de Kasthamandaptempel. Het is een grote houten tempel in pagodestijl. De stad heeft daarnaast zijn naam te danken aan deze tempel. De tempel is ooit gebouwd in de 16e eeuw, in opdracht van de toenmalige koning. Daarnaast is de Kasthamandap één van de grootste toeristische trekpleisters in de omgeving, mede doordat de tempel vrij te bezoeken is. Een ander bijzonder boeddhistisch bouwwerk is de antieke stoepa Bouddhanath. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat. De stoepa is gebouwd op een oude handelsweg richting Tibet, de stoepa heeft dan ook de bijnaam 'little Tibet'. Er zijn tegenwoordig nog veel Tibetanen die naar Bouddhanath komen. Sinds 1979 staat Bouddhanath op de werelderfgoedlijst van UNESCO, als een onderdeel van de Kathmanduvallei. Een andere belangrijke tempel is de Pashupatinath, een hindoetempel bij de heilige Bagmati rivier. Via een grote trap naast de tempel bereik je het prachtige tempelcomplex. Hier zie je onder andere rijen pelgrims, veel kinderen, bedelmonniken maar er vinden ook lijkverbrandingen plaats. Langs de oever van de rivier komen de hindoes namelijk samen om de overledenen te cremeren. De resten van de lichamen worden vervolgens in de heilige rivier gegooid. Niet-hindoes mogen de tempel zelf niet betreden.

 

Het centrum van Kathmandu

Ondanks dat Kathmandu de grootste, modernste en drukste stad is van de drie koningssteden, heeft de stad toch de charme en uitstraling van een middeleeuwse stad. Dit komt vooral door de schitterende antieke architectuur, de kleurrijke bevolking en de vriendelijke mensen. Op elke straathoek vind je wel een prachtige tempel waar je je ogen uit kunt kijken. Door de tuktuks en taxi's heeft Kathmandu helaas wel last van smog.

 

Durbar Square

Het kloppende hart van de stad is Durbar Square. Drie pleinen vormen samen Durbar Square, waar traditionele architectuur samenkomt met de hectiek van het modernere Kathmandu. Het is echt een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en toeristen. Het is de hele dag door een komen en gaan van straatverkopers, pelgrims, bedelaars en toeristen. Op het plein staan ongeveer 50 tempels en andere religieuze monumenten. Hiervan zijn de meeste zo'n 3 à 4 eeuwen oud, de oudste tempel dateert zelfs uit de 12e eeuw.

 

Thamel

Als je vervolgens verder wilt gaan kijken in de stad, kun je dat het beste doen met een taxi of een tuktuk. Er is namelijk bijna geen één straat die een naambordje heeft, hierdoor is de kans dat je verdwaald erg groot. De echte toeristenwijk Thamel ligt ongeveer 1 kilometer buiten het centrum. Hier vind je hotels, reisbureautjes, winkels, restaurants en cafés.