The bund in Shanghai


De Bund in Shanghai is een wandelpromenade midden in het centrum.Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de moderne skyline van Shanghai.Meer dan welke Chinese stad dan ook is Shanghai sinds de negentiende eeuw opgebouwd door de westerse mogendheden. In een tijd dat het Chinese keizerrijk op instorten stond, hadden de koloniale machten, met de Britten voorop, zich lappen grond toegeëigend die ze naar eigen inzicht konden inrichten. De gunstige ligging aan de monding van de Yangtze had daardoor niet alleen als resultaat dat Shanghai snel uitgroeide tot een van de grootste financiële centra ter wereld, maar ook dat dit deel van de stad volgebouwd werd met majestueuze kantoren en hotels die zich konden meten met het beste wat Europese hoofdsteden in die tijd te bieden hadden. De meest indrukwekkende van deze koloniale bouwwerken zijn te vinden aan een promenade die bekend staat als de Bund, gelegen langs de Huangpu-rivier midden in het centrum van de stad. Tegenwoordig vormt de Bund samen met het overweldigende uitzicht op de hypermoderne wolkenkrabbers aan de andere kant van de rivier de meest in het oog springende toeristische attractie van Shanghai.

De Bund in Shanghai

Bezienswaardigheden

Sinds een grondige renovatie voorafgaand aan de wereldtentoonstelling van 2010, bestaat de Bund uit een ruim opgezette promenade van anderhalve kilometer in lengte van waar talloze prominente koloniale gebouwen goed te bezichtigen zijn. Het gaat te ver ze allemaal te omschrijven, maar de meest interessante zijn hieronder op een rijtje gezet. Veel gebouwen zijn bovendien voor toeristen toegankelijk, dus het kan geen kwaad de weg eens over te steken om ook binnen een kijkje te nemen.

Beginnend in het noorden bij de Suzhou-rivier, valt ten eerste de Waibaidubrug op. Deze brug is net iets meer dan een eeuw oud en was de eerste volledig stalen brug in China. Hoewel het meeste verkeer nu door tunnels onder de rivier door wordt geleid, is de brug vandaag de dag nog steeds in gebruik. Tegenover de brug vind je het voormalige consulaat van Groot-Brittannië en dan enkele statige bank- en verzekeringskantoren op rij. De meeste hiervan hebben na de oorlogen en het communistische avontuur van de vorige eeuw inmiddels hun oorspronkelijke functies weer ingenomen.

Iets verderop krijg je dan het Peace Hotel aan weerszijden van Nanjinglu, de belangrijkste winkelstraat van Shanghai. Het is vooral het gebouw aan de noordzijde met het groene dak dat de moeite van het bekijken waard is. Oorspronkelijk gebouwd als het hoofdkantoor van Victor Sassoon, een Iraakse jood die een gigantisch financieel imperium beheerde, was dit lange tijd het hoogste gebouw van Shanghai. De weelderige ontvangsthal en restaurants zijn via de zijkant toegankelijk voor bezoekers.

Tussen de gebouwen die na het Peace Hotel volgen, vallen met name het douanekantoor en het aangrenzende HSBC-kantoor op. Het douanekantoor, met de hoge en opvallende klokkentoren, wordt nu nog steeds gebruikt als douanekantoor voor buitenlandse schepen die de haven van Shanghai binnen varen. Het HSBC-kantoor wordt daarentegen niet meer door HSBC zelf gebruikt, maar door een plaatselijke bank. Van alle gebouwen op de Bund is dit gebouw met zijn enorme koepel en prachtige neo-klassieke lobby eentje waar je absoluut even naar binnen moet lopen.

Helemaal aan het zuidelijke uiteinde tenslotte, tegenover de vuurtoren, heb je op nummer 1 het voormalige kantoor van Royal Dutch Shell, voor hen geïnteresseerd in Nederlandse activiteiten in Shanghai.Hen die oude gebouwen maar niets vinden, hoeven zich op de Bund alleen maar om te keren om aan de andere kant van de rivier een van de hoogste en meest indrukwekkende skylines ter wereld te zien. Waar twintig jaar geleden boeren hun akkers in het Pudong-district bewerkten, rijzen nu meest moderne wolkenkrabbers die je je maar kunt voorstellen zo ontzettend hoog uit de klei dat ze dikwijls ook letterlijk in de wolken verdwijnen. Vooral ’s avonds als alle neonverlichting ingeschakeld is, lijkt het alsof je uitkijkt op een futuristische wereld. De twee hoogste gebouwen, het Shanhai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower, zijn goed te herkennen. Het contrast van het moderne Pudong met de historische Bund, waar de gebouwen ’s avonds ook in al hun glorie verlicht worden, maakt een bezoek aan deze promenade een onvergetelijke gebeurtenis.

Bereikbaarheid

Hoewel de Bund een van de bekendste toeristische attracties van Shanghai is, heeft het geen eigen metrostation. Het beste kun je station East Nanjing Road op lijn 2 en 10 nemen, kiezen voor uitgang 7 en vandaar 500 meter naar de rivier lopen. Loop daarvoor bij het voetgangersgedeelte. Bij de rivier aangekomen strekt de Bund zich links en rechts van je uit. Ik heb de Waibaidubrug, het Peace Hotel en het voormalige HSBC-kantoor voor het gemak op de kaart aangegeven. De promenade zelf is oranje gemarkeerd.