Reis info Nieuw Zeeland
Nieuw-Zeeland is een land en tevens eilandengebied in de Grote Oceaan dat bestaat uit de twee grote eilanden Noordereiland en Zuidereiland en een aantal kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is sinds 1907 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington. Een aantal grote steden in Nieuw-Zeeland zijn: Auckland, Christchurch, Waitakere, Manukau, Hamilton en Tauranga.
Nieuw-Zeeland staat veelal bekend om zijn prachtige natuur. Er zijn gletsjers, berggebieden, regenwouden, rotsformaties, meren, geisers en vulkanen. De kustlijn kenmerkt zich door mooie zandstranden. Dieren die in Nieuw-Zeeland voorkomen zijn o.a. walvissen, dolfijnen, pinguïns, zeehonden en heel veel zeldzame vogelsoorten. Populaire sporten in het land zijn rugby, cricket en golf. Verder staat Nieuw-Zeeland bekend als een belangrijke wijn- en kiwiproducent
Reizen naar Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland is vanuit Nederland in ongeveer 24 uur bereikbaar met het vliegtuig. Welke route je ook neemt je hebt altijd één of meerdere tussenstops. De Azië route via bv Kuala Lumpur of Bangkok is het snelst. De Amerika route is vaak wat langzamer en lastiger i.v.m. visa. Ook een goede route is via het midden Oosten bv via Dubai.Een tussenstop om even een andere stad te leren kennen en het risico op een jetlag zo klein mogelijk te houden is zeker aan te bevelen. De totale vluchttijd komt op zo'n 17 tot 22 uur, afhankelijk van welke luchthaven(s) je onderweg aandoet en waar je naartoe vliegt. Met een tussenstop kom je op minimaal 20 uur reistijd uit, de gemiddelde reistijd is zo'n 24 uur.
Regio’s van Nieuw-Zeeland:
Op Noordereiland liggen de volgende regio’s: Auckland, Bay of Plenty, Gisborne, Hawke’s Bay, Manawatu-Wanganui, Northland, Taranaki, Waikato en Wellington.
Op Zuidereiland liggen de volgende regio’s: Canterbury, Marlborough, Nelson, Otago, Southland (incl. Stewarteiland), West Coast en Tasman.
Officiële naam: Nieuw-Zeeland
Continent: Oceanië
Oppervlakte: 270.534 km²
Hoofdstad: Wellington
Inwoneraantal: 4.433.100 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Hoogste punt: 3.754 m (Mount Cook)
Afstand (Amsterdam – Wellington): 18.560 km
Reisadvies
Actuele status: Waakzaamheid betrachten
Weer en klimaat
Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een zeeklimaat. De temperaturen liggen in de zomermaanden rond de 20 tot 25 graden en in de wintermaanden rond de 10 tot 15 graden. In de hoger gelegen gebieden liggen de temperaturen het hele jaar door onder het vriespunt.
Februari, maart, oktober en november zijn de beste maanden om naar Nieuw-Zeeland te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en vermijdt u bovendien het massatoerisme.
Taal
Engels en Maori zijn beide een officiële taal in Nieuw-Zeeland.
Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Nieuw-Zeeland.
Een visum is niet nodig als u korter dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijft.
Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland heeft u geen vaccinaties nodig.
Geld en Geldzaken
De munteenheid van Nieuw Zeeland is de Nieuw Zeelandse dollar. Alle belangrijke credit cards worden geaccepteerd in Nieuw Zeeland is American Express soms wat lastiger. Een credit card is in de meeste gevallen verplicht indien je een auto gaat huren.Pinnen bij een bankautomaat (ATM) kan natuurlijk ook indien je bankpas is voorzien van een Maestro logo.
Fooien
Het geven van fooien is in Nieuw Zeeland geen gewoonte, al is het in de grote steden wat meer gebruikelijk dan in de rest van het land. Als je tevreden bent over de service ben je vrij om de rekening naar een rond bedrag af te ronden. Dit geldt natuurlijk ook voor de taxi chauffeur.
Tijdsverschil
– Nieuw-Zeeland: 12 uur later (wintertijd), 10 uur later (zomertijd).
– Chathameilanden: 12 uur en 45 min. later (wintertijd), 10 uur en 45 min. later (zomertijd).
Gezondheid
Het niveau van de gezondheidszorg in Nieuw Zeeland is zonder meer uitstekend te noemen. Zorg dat in je reisverzekering luchttransport ook vergoed wordt. Nieuw Zeeland heeft met Nederland een verdrag gesloten dat iedereen die te gast is in Nieuw Zeeland automatisch gebruik mag maken van het landelijke medicare systeem. Uitgesloten zijn niet noodzakelijke ingrepen, medicijnen en tandarts bezoek. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Verkeer en route
In Nieuw-Zeeland moet u aan de linkerkant van de weg rijden.
Elektriciteit
In Nieuw-Zeeland heeft u een verloopstekker nodig.
Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 111
– Brandweer: 111
– Ambulance: 111
Met een GSM kan men ook de internationale nummers 112 en 911 bellen.
Kraanwater
Het water uit de kraan is veilig te drinken
Telefonie
De landcode (landnummer) om iemand in Nieuw-Zeeland te kunnen bellen is 0064 of +64. Wilt u vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland bellen gebruik dan 0031 of +31. (Als u een landcode gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.) Telefoonnummers vindt u in de Telefoongids van Nieuw-Zeeland.
Je Nederlandse telefoon werkt gewoon in Nieuw Zeeland (of je inderdaad kunt bellen/gebeld kunt worden is afhankelijk van het contract tussen jou en je provider). Mobiel bellen van en naar Nederland is echter NIET goedkoop, UMTS is in de steden aanwezig, Telefooncellen zijn overal aanwezig en werken met een telefoonkaart en soms met munten. Bellen in Nieuw Zeeland is goedkoop (lokaal bel je voor 50 cent net zo langs als je wilt), ben je langer in Nieuw Zeeland dan loont het zeker de moeite om een pre-paid telefoonkaart te kopen voor je mobiel. De concurrentie tussen de aanbieders is groot. Aanbieders zijnoa: Telstra, Vodafone . Wil je naar Nederland bellen kijk dan voor de speciale telefoonkaarten, soms bel je voor nog minder dan een dollar cent per minuut naar Nederland.Internetcafés tref je in alle steden wel aan. De meeste hotels hebben wel een wifi-hotspot (gratis of tegen een kleine vergoeding).Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Nieuw-Zeeland.
Veiligheid
Nieuw Zeeland is een veilig land, loop echter niet te koop met je waardevolle spullen, dat doe je in Nederland tenslotte ook niet.
Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Dan weet je het maar
Inwoneraantal: 4.433.100 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Hoogste punt: 3.754 m (Mount Cook)