Hier kijken we naar uit in 2021
Hopelijk wordt 2021 een beter jaar dan 2020 en met een beetje geluk ligt het dieptepunt van de corona crisis achter ons en gaat het in 2021 een stuk beter.
Een reisexplosie
Als het allemaal weer kan, zullen de kroegen, restaurants en terrassen bomvol zitten, zijn de concerten en festivals binnen no time uitverkocht en gaan we weer heel veel reizen. Ik verwacht zelfs een ware reisexplosie, als de landen hun grenzen weer gaan openen kunnen we bijna niet wachten om weer op reis te gaan waarbij we onbezorgd nieuwe avonturen gaan beleven. Tegelijkertijd zal de herontdekking van Nederland in 2021 ook doorzetten bij een deel van de bevolking.
Inhaalfeesten
Als het meezit en het gaat beter in 2021, gaan we feesten als nooit tevoren. Alle uitgestelde feesten van 2020 zullen groots worden gevierd, stellen die een baby hebben gekregen, getrouwd zijn of een kroonjaar hebben bereikt, zullen dat in 2021 alsnog willen vieren, daarom als het kan zal 2021echt een feestjaar worden, waarin we alles proberen in te halen wat we het afgelopen jaar niet hebben kunnen doen. Misschien moeten we een landelijk feest organiseren als we de corona crisis definitief achter ons kunnen laten en deze dag elk jaar opnieuw vieren, herdenken zodat we dit nooit zullen vergeten.
Aandacht voor wat er echt toe doet
In 2020 is er absoluut een groter besef ontstaan voor wat er echt toe doet in het leven. We hechten nu het niet kan nog meer waarde aan gezelschap, vrienden, familie, warmte en liefde. Bij velen is door dit verlangen het besef gekomen dat dit allemaal enorm belangrijk is maar niet van zelf sprekend. Wat dat betreft is deze crisis een wake up call en verandering is aanstaande waarbij we beter leren te begrijpen wat we echt belangrijk vinden.Dit nieuwe morele kompas zie ik als een lichtpuntje dat ons kan motiveren om dingen anders te doen, corona heeft ons een krachtige uitnodiging gegeven om harder na te denken over wat echt belangrijk is in het leven.
Creativiteit viert hoogtij
De creativiteit heeft het afgelopen jaar noodgedwongen een enorme spurt genomen, op meerdere niveaus. We werden gedwongen de samenleving op een nieuwe manier vorm te geven en daarbij werden ook oude patronen doorbroken; creativiteit ontstaat vaak bij nood en schaarste. Het afgelopen jaar was eigenlijk een collectieve noodrem die de hele wereld tot stilstand dwong. We zaten allemaal thuis, met nauwelijks afleiding, dus werden we creatief. We gingen knutselen, tekenen, muziekinstrumenten bespelen die al jaren lagen te verstoffen. Muzikanten gingen massaal platen opnemen en online concerten geven. Een gedeelte van de horeca vond zichzelf opnieuw uit en wist een nieuwe klantenkring aan te boren door te gaan bezorgen; vooral de high end-restaurants bereikten nu veel meer klanten dan voorheen. Ik denk dat restaurants niet meer teruggaan naar het aantal stoelen en tafels dat ze te vergeven hebben, maar daarnaast andere vormen zullen aanhouden zodat ze een veel breder palet kunnen aanbieden.
Werken wordt leuker
Wat de corona crisis ook heeft aangetoond is dat 8 uur werken op een kantoor niet nódig is, werken kan voor een gedeelte ook prima thuis. Waar de werkvloer een plek is waar uren werd vergaderd doen we dit thuis nu een stuk efficiënter met een zoom vergadering. Die oude routines werden in 2020 noodgedwongen doorbroken waardoor er een heel nieuwe dynamiek is ontstaan. Voor veel mensen is het dan ook echt een lichtpuntje dat het ook anders blijkt te kunnen. Ik denk dan ook dat er een hybride vorm van werken zal ontstaan waar we deels thuis en deels op kantoor blijven werken. De huidige situatie is in ieder geval een uitnodiging om goede veranderingen definitief door te voeren.
Techniek in de zorg neemt een vlucht
Stemherkenning als corona test is in de nabije toekomst mogelijk. Met kunstmatige intelligentie is het denkbaar dat aan een stem te horen is of iemand een ziekte onder de leden heeft. Daar is qua privacy heel veel op aan te merken maar stel je eens voor hoeveel levens zo’n techniek zou kunnen redden. Dit zijn hele interessante ontwikkelingen in de gezondheidssector die nu in een sneltreinvaart hun weg lijken te vinden in onze samenleving. Computersystemen die ziekte eerder opsporen en objectiever zijn dan artsen nu. Al zal de techniek zeker niet de menselijke kunde en vooral het gevoel vervangen maar het wordt wel een waardevolle aanvulling.
Worden huizen betaalbaarder?
Zal de druk van de huizenmarkt minder worden? Ik denk dat de steden minder populair zullen zijn de komende jaren, iedereen die het vermogen heeft om de stad uit te trekken, doet dat. De stad krijgt een andere betekenis, het is niet meer alleen een plek van vertier en plezier maar ook een plek waar gevaar dreigt en de risico’s groter lijken. Daarom zal er meer vraag zijn naar huizen buiten de stedelijke gebieden. En als we veel gaan thuiswerken zoeken we ook meer comfort in ons huis waarbij we werken en recreëren goed gescheiden kunnen houden. We hoeven ook niet per se dicht bij ons werk te wonen, met een goede internet verbinding kun je overal ter wereld je geld verdienen.
Marcel Ruizendaal