Reis info Australië

Reizen naar Australië

Australië is vanuit Nederland in ongeveer 24 uur bereikbaar met het vliegtuig. Welke route je ook neemt je hebt altijd één of meerdere tussenstops. De Azië route via bv Kuala Lumpur of Bangkok is het snelst. De Amerika route is vaak wat langzamer en lastiger i.v.m. visa. Ook een goede route is via het midden Oosten bv via Dubai.
Een tussenstop om even een andere stad te leren kennen en het risico op een jetlag zo klein mogelijk te houden is zeker aan te bevelen. 

 

Vluchttijd

De totale vluchttijd komt op zo'n 17 tot 22 uur, afhankelijk van welke luchthaven(s) je onderweg aandoet en waar je naartoe vliegt. Met een tussenstop kom je op minimaal 20 uur reistijd uit, de gemiddelde reistijd is zo'n 24 uur.

 

Overnachten

Elke vorm van accommodatie is aanwezig in Australië. Low budget (wild) kamperen, backpacken in hostels, huizenruil, air BnB, fly drives langs motels of lekker genieten in luxe hotels.

 

Reizen in Australië

Het aantal snelwegen in Australië is beperkt. De Pacific Highway die tussen Sydney en Brisbane ligt is voor ongeveer de helft nu een vierbaans snelweg. Andere vierbaans snelwegen (geheel of deels) vind je onder andere tussen Sydney en Melbourne en op de route Brisbane-Noose.
De wegen tussen de steden zijn geasfalteerd, wil je echter de out back in dan kan het voorkomen dat de weg bestaat uit gravel. Let op ’s nachts rijden is niet aanbevolen, sterker nog je bent ’s nachts niet verzekerd. De kans dat je een kangoeroe onder je auto krijgt is enorm. (en een kangoeroe is best groot)  Het rijden op gravel roads is met de meeste huur auto’s niet toegestaan. Let hier op bij het huren van je auto.
Onderschat de afstanden in Australië niet. Een route dat op de kaart een klein stukje lijkt kan in werkelijkheid honderden kilometers zijn. Het continent Australië is zelfs groter dan Europa, maar vanwege de ligging lijkt het soms kleiner dan dat het in werkelijkheid is.
In Australië betaal je op steeds mee wegen rondom de grote steden tol. Het betalen van tol gaat via een elektronisch kastje in de auto of door vooraf per creditcard te betalen in combinatie met je kenteken.
Openbaar vervoer is in de grote steden goed geregeld, Sydney heeft haar beroemde ferry’s, Melbourne de trams. Tussen de steden in rijden 1 a 2 x per dag “interstate” treinen deze moet je vooraf reserveren. Naast de interstate treinen is een trip van de Ghan of the Indian Pacific zeker een aanrader, deze luxe treinen rijden enorme afstanden door de meest bijzondere gebieden van Australië.
Naast treinen kun je ook de bus nemen, Greyhound is één van de maatschappijen die door heel Australië routes heeft, op de drukkere trajecten rijden meerdere malen per dag bussen. Maar in de gebieden zoals Western Australië rijdt maar 1 x per dag een bus.
Binnenlandse vluchten zijn de beste keus als je veel wilt zien in korte tijd, ook in Australië is er keuze uit lowcost luchtvaartmaatschappijen Virgin Blue en Jetstar zijn hierbij je beste keus.

 

Douane & documenten

Voor Australië heb je een geldig paspoort nodig en een visum, deze kun je zelf aanvragen via internet. Deze zogenaamde ETA is 3 maanden geldig wil je langer weg dan kun je deze aanvragen via de website van de immigratie dienst.



Geld

De munteenheid van Australië is de Australische dollar. Alle belangrijke credit cards worden geaccepteerd in Australië al is American Express soms wat lastiger. Een credit card is in de meeste gevallen verplicht indien je een auto gaat huren.
Pinnen bij een bankautomaat (ATM) kan natuurlijk ook indien je bankpas is voorzien van een Maestro logo.

 

Fooien

Het geven van fooien is in Australië geen gewoonte, al is het in de grote steden wat meer gebruikelijk dan in de rest van het land. Als je tevreden bent over de service ben je vrij om de rekening naar een rond bedrag af te ronden. Dit geldt natuurlijk ook voor de taxi chauffeur.

 

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Australië is lastig want Australië heeft namelijk drie tijdzones. In de Nederlandse zomertijd loopt de klok in Sydney 8 uur voor, maar in Brisbane slechts 7 uur. En om het nog makkelijker te maken loopt de klok in Adelaide dan 7,5 uur voor. Als het in Nederland winter is dan is het in Sydney 10 uur later, maar in Brisbane 9 uur later… Queensland en de Northern Territory doen namelijk niet aan zomer en wintertijd.

 

Feestdagen

1 januari -  Nieuwjaarsdag
26 januari - Australia Day
25 of 26 december - Kerstmis (verschilt per staat)
26 of 27 december - Boxing Day (verschilt per staat)
Australië heeft een vrij ingewikkeld systeem met betrekking tot feestdagen en schoolvakanties. De feestdagen worden per staat vastgesteld, waarbij zelfs de data van Kerstmis een dag op kunnen schuiven. Ook schoolvakanties liggen niet vast, maar worden per staat geadviseerd. Hier kan lokaal weer iets van afgeweken worden.
De exacte feestdagen per staat vind je op www.auspublicholidays.com

 

Taal

De officiële taal is Engels, met een Australische tongval, de Australiërs gebruiken veel dialect, en hebben de neiging om veel woorden af te korten Goodday wordt uitgesproken als “G’day”, en als alles goed is zeggen de Australiërs vaak “No Worries”

 

Gezondheid

Het niveau van de gezondheidszorg in Australië is zonder meer uitstekend te noemen. Zorg dat in je reisverzekering luchttransport ook vergoed wordt. Australië heeft met Nederland een verdrag gesloten dat iedereen die te gast is in Australië automatisch gebruik mag maken van het landelijke medicare systeem. Uitgesloten zijn niet noodzakelijke ingrepen, medicijnen en tandarts bezoek.  Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

 

Telefoon & GSM

Het kiesnummer voor Australië is 0061
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Australië is 0011-31
Je Nederlandse telefoon werkt gewoon in Australië (of je inderdaad kunt bellen/gebeld kunt worden is afhankelijk van het contract tussen jou en je provider). Mobiel bellen van en naar Nederland is echter NIET goedkoop, UMTS is in de steden aanwezig, Telefooncellen zijn overal aanwezig en werken met een telefoonkaart en soms met munten. Bellen in Australië is goedkoop (lokaal bel je voor 50 cent net zo langs als je wilt), ben je langer in Australië dan loont het zeker de moeite om een pre-paid telefoonkaart te kopen voor je mobiel. De concurrentie tussen de aanbieders is groot. De grootste aanbieders zijn: Telstra, Vodafone en Optus. Wil je naar Nederland bellen kijk dan voor de speciale telefoonkaarten, soms bel je voor nog minder dan een dollar cent per minuut naar Nederland.
Internetcafés tref je in alle steden wel aan. De meeste hotels hebben wel een wifi-hotspot (gratis of tegen een kleine vergoeding).

 

Elektriciteit

Het voltage in Australië ligt tussen de 220 en 240 volt, dit is geen enkel probleem voor je Nederlandse apparaten. De stekkers in Australië zien er wel anders uit, je hebt dus een verloop stekker nodig.
Stekker in Australië:

 

Veiligheid

Australië is een veilig land, loop echter niet te koop met je waardevolle spullen, dat doe je in Nederland tenslotte ook niet.  Pas in de bush goed op voor spinnen en slangen. De meest dodelijke soorten ter wereld wonen in Australië. De kans dat je echter gebeten wordt is zeer klein maar zoek het probleem ook niet op In de zomer is het zwemmen in de zee niet aan te raden zonder stingersuit dit een soort van wetsuit maar dan dunner. De zee zit in de zomer namelijk vol met box jelly fish, deze vervelende kwal heeft de nare eigenschap je lichaam te verlammen met ernstige gevolgen.
Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Let op!

- de zon is in Australië extreem fel. Een goede zonnebrand, een pet of hoed en een shirt zijn je basis uitrusting.  vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.
- zwem niet in onbekend water, pas op voor krokodillen (noorden van Australië)
- ga nooit onvoorbereid de outback in. Genoeg water, eten en reserve materiaal behoren tot je basis uitrusting. Laat ook iemand weten wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Informeer voordat je op pad gaat naar de weg condities. In de outback zijn weinig plekken om eten te kopen en brandstof te kopen hou hier rekening mee.